In harmonie met jezelf: luisteren naar je lichaam en emoties

Goed luisteren naar je lichaam is belangrijk voor een beter welzijn, dat weet je vast wel. En het vraagt aandacht, geduld, zelfreflectie en volharding om de signalen te 'horen'. Want je lichaam is voortdurend met je in gesprek. Maar door ons drukke bestaan lijken we te vergeten hoe te 'luisteren naar ons lichaam'.  Hier volgen enkele tips om er beter in te worden. En hoe vaker je dit oefent hoe makkelijker het voor je wordt. Hier komen ze:

 

  • Rust en ontspanning: Neem regelmatig de tijd om te ontspannen. Meditatie, ademhalingsoefeningen en stille momenten kunnen je helpen de signalen van je lichaam helderder waar te nemen.


  • Bewust eten: Besteed aandacht aan wat je eet en hoe je lichaam reageert. Merk op wanneer je honger hebt en wanneer je verzadigd bent. Ontdek welke voedingsmiddelen je energie geven en welke je vermoeid maken.


  • Luister naar pijn: Pijn is een krachtig signaal. Onderzoek waar het vandaan komt en wat het je vertelt. Het kan wijzen op overbelasting, blessures of gezondheidsproblemen.


  • Slaap: Houd je slaappatroon en de kwaliteit ervan in de gaten. Een goede nachtrust is essentieel voor je algehele gezondheid.


  • Beweging: Let op hoe je lichaam reageert op lichaamsbeweging. Voel je je energieker of uitgeput? Ontdek welke vorm van beweging het beste bij je past.


  • Stressmanagement: Stress heeft invloed op je lichaam. Herken de lichamelijke signalen van stress en zoek manieren om deze te verminderen.


  • Intuïtie volgen: Luister naar je intuïtie. Soms weet je instinctief wat je lichaam nodig heeft.


  • Gezondheidscontroles: Bezoek regelmatig een arts voor gezondheidscontroles om problemen vroegtijdig op te sporen.


  • Leer van ervaring: Houd een dagboek bij van lichaamssignalen en emoties om patronen te herkennen.


  • Vermijd overmatige stimulatie: Neem regelmatig pauzes van schermen en prikkels om tot rust te komen.

 

Je wist dit natuurlijk al 😉. Alleen, weten zonder toepassen is niet echt weten. Echt luisteren naar je lichaam vergt dus aandacht, geduld, introspectie en doorzettingsvermogen.

 

Ik wil graag nog een belangrijk element toevoegen: onze emoties en het begrijpen van hun doel. Want ook emoties fungeren als boodschappers die ons iets willen vertellen; ze zijn als belangenbehartigers van onze ziel. (Dit is niet mijn citaat, maar ik sta er volledig achter.)

 

Soms zijn emoties niet comfortabel, maar ze bevatten waardevolle informatie en kunnen aanzetten tot actie. Het woord 'emotie' komt niet voor niets van het Latijnse woord 'movere', wat 'bewegen' betekent. Emoties willen ons dus helpen overleven door ons in beweging te zetten.

 

Daarom is beter leren voelen effectiever dan je beter leren voelen (een interessante gedachte 😉). Hier zijn enkele veelvoorkomende, normale gevoelens en waar ze je aan kunnen herinneren:

 

  • Angst: Waarschuwt voor gevaar en geeft de energie om actie te ondernemen.
  • Boosheid: Helpt bij het ontwikkelen van autonomie en wijst op grensoverschrijdingen.
  • Verdriet: Laat oude pijn los, verwerkt ervaringen en zoekt steun en troost.
  • Blijdschap: Wekt levenslust, relativeert en nodigt uit tot creativiteit en avontuur.
  • Schuld: Stimuleert een gezonde ethische relatie en het nemen van verantwoordelijkheid.
  • Jaloezie: Herinnert aan het verlangen naar persoonlijke groei en inzet in relaties.
  • Schaamte: Nodigt uit tot zelfacceptatie en compassie.
  • Existentiële angst of pijn*: Leidt tot een zoektocht naar zingeving en persoonlijke waarden.

 

*Existentiële angst of pijn gaat over zorgen maken over dingen als de eindigheid van het leven, een gevoel van eenzaamheid of angst om verkeerde keuzes te maken. Dit soort pijnen ervaren we allemaal wel eens. Het zijn universele gevoelens die we allemaal kennen.

 

Emoties; voor de een een vriend, voor de ander een ongewenste gast. Ze zijn er voor ons welzijn... Sta ze daarom toe als eregasten in je leven.


Hoe goed luister jij naar je lichaam en jouw emoties? Als ik je een suggestie mag doen, onderzoek dan dagelijks minimaal één van jouw bovenstaande emoties en aansprekende tips.

 

Ik wens je waardevolle ontdekkingen toe wanneer je gaat experimenteren met het opmerken van de signalen van je lichaam. Weet dat ik voor je klaar sta als je erover wilt praten. En tijdens een of meerdere verdiepende gesprekken kan ik je ook aanvullende oefeningen en/of ondersteunende ontspanningsmassages geven om je nóg beter kunnen te begeleiden bij goed leren luisteren naar je lichaam.

 

Hoe ‘klinkt’ dit voor jou 😉 .

 

Warme groet, Anita

Waarden: de weg naar zelfinzicht en een betekenisvol leven
door Anita Rabbett 23 feb., 2024
Blog 10: In ons leven zijn er verschillende kompassen die ons de weg wijzen: onze emoties, onze verlangens en onze overtuigingen. Allen zeggen immers iets over wat voor ons belangrijk is. Maar een van de krachtigste en meest betekenisvolle kompassen die we hebben, zijn onze waarden. Deze diepgewortelde persoonlijke overtuigingen en principes vormen de kern van wie we zijn en wat we belangrijk vinden in het leven. In deze blog ga ik er dieper in op: wat zijn waarden nou precies, hoe je kunt ontdekken wat jouw waarden zijn, hoe kun je ze gebruiken en waarom zijn ze zo essentieel voor een leven met gevuld met zingeving.
Twee mindfulness oefeningen voor meer mentale veerkracht
door Anita Rabbett 13 jan., 2024
Blog 9: In een wereld vol haast en afleiding is het beoefenen van mindfulness inmiddels een 'must' geworden voor innerlijke rust. Want zo lukt het je toch om met aandacht en zonder oordeel in het 'nu' te leven. Te genieten van kleine geluksmomenten en om stress te verminderen. Door bewust je gedachten, gevoelens en omgeving waar te nemen en op te merken leer je je beter te richten op het hier-en-nu. Dit is Mindfulness in een notendop. ;) In deze blog lees je meer over het belang van mindfulness beoefenen én ik deel twee waardevolle oefeningen waar je gelijk mee aan de slag kunt.
Liefdevol en geduldig  luisteren naar andermans moeilijkheden
door p.rabbett 19 okt., 2023
Blog 8: We hebben allemaal wel iemand in onze omgeving die worstelt met grote levensvragen, die eindeloos piekert, zelf weinig tot geen helpende acties onderneemt en anderen meetrekt in zorgen die vaker niet dan wel reëel zijn. Het kan dan wel eens een uitdaging worden om geduldig en liefdevol te blijven luisteren naar hun zorgen enerzijds en goed te blijven zorgen voor je eigen welzijn anderzijds. In deze blog hoop ik je een paar praktische tips te geven over dit onderwerp.
Terugvallen na persoonlijke groei: Een normaal en leerzaam avontuur
door Anita Rabbett 05 sep., 2023
Blog 6: Ken je dat gevoel? Je hebt zo hard gewerkt aan jezelf, stappen vooruit gezet, samen met je coach een aantal fijne gesprekken gevoerd en met de nieuwe positieve veranderingen en inzichten die je hebt opgedaan heb je een mooie persoonlijk groei doorgemaakt! En dan ineens lijk je terug te vallen. Het kan verwarrend en angstig zijn, maar ik wil je geruststellen: het is volkomen normaal! Moge deze blog je aanmoedigen om te reflecteren op je afgelegde reis en je enkele tips en oefeningen geven om die groei weer op te pakken.
door Anita Rabbett 10 okt., 2022
Blog 5: Nu ik mij aan het verdiepen ben in de Nederlandse Gebarentaal krijg ik steeds vaker de vraag waarom ik dat doe, als horende persoon zonder connecties met doven en slechthorenden in mijn directe omgeving. En daarom lijkt het mij leuk - en vooral zinvol - om je daar wat meer over te vertellen. Ik waardeer het enorm als je een paar minuten van je kostbare tijd wilt besteden aan het lezen hierover, bij voorbaat mijn dank!
Doelen behalen is  kleine stapjes zetten en steentjes verplaatsen
door Anita Rabbett 10 jan., 2022
Blog 4: Je hebt een doel waar je aan wilt werken maar de motivatie ontbreekt je nog om in actie te komen. Dat is heel herkenbaar en normaal, daar ben jij niet de enige in. In deze blog vertel ik je hoe ik daar mee omga en ik stel ik jou dé vragen die jou ook vast tot actie aanzetten.
Het universele leerproces bij gedragsverandering; (on)bewust - (on)bekwaam
door Anita Rabbett 29 nov., 2020
Blog 3: Iedereen die iets nieuws wil leren, nieuwe kennis op wil doen en/of nieuwe vaardigheden of competenties eigen wil maken, doorloopt veelal universeel dezelfde vier fasen; de fasen van onbewust onbekwaam (oo) naar onbewust bekwaam (ob).
Gevoelsmanagement in een notendop
door Anita Rabbett 19 apr., 2020
Blog 2: Emoties en gedachten zijn gekoppeld aan energiefrequenties en dat maakt dat jij je soms onzeker voelt en dan weer in een flow van geluk. Hoe? Lees er meer over in deze blog.
La vie est une aventure
door Anita Rabbett 19 feb., 2020
Blog 1: Welkom bij mijn eerste blog! Een verlangen is werkelijkheid geworden en met deze blog trap ik af naar een mooie toekomst vol zingeving. Ik neem je mee naar het ontstaan van mijn website, onderneming en welke krachtige emoties voor prachtige resultaten hebben gezorgd. Hopelijk mag ik jou middels mijn blogs inspireren en een spiegel voor je zijn om ook jouw mooiste leven te (gaan) leven. Veel leesplezier!
Meer posts
Share by: